Kuidas hooldada puidust lõikelauda?

Puit on keskkonnasõbralik, vastupidav ja soe materjal. Et tagada puidust toodete maksimaalne eluiga, väljanägemine ja hügieenilisus, selleks palun tutvuda lõikelaua hooldamise ABC-ga.
Puit on keskkonnasõbralik, vastupidav ja soe materjal. Et tagada puidust toodete maksimaalne eluiga, väljanägemine ja hügieenilisus, selleks palun tutvuda lõikelaua hooldamise ABC-ga.

Lõikelauad ja serveerimisalused on valmistatud Eestis kasvanud lehtpuude puidust. Lõikelauad on õlitatud linaõliga ning viimane lihv on antud mesilasvahast ja linaõlist valmistatud pastaga, mis täidab puidu poorse pinna ja annab seeläbi lõikelauale vetthülgava toime.

HOOLDAMISE ABC ↴

Puidust tooteid ei tohiks mitte mingil juhul pesta liiga abrasiivse materjaliga (traadist nuustik, nõudepesu svammi karedam pool, kare pesukäsn), see lõhub lihvitud ja viimistletud puidu pinna ning hakkab imama rohkem niiskust ja toidu mahlu. Puidust toodete toidujääkidest puhtakspesemine muutub võimatuks. Selline puidust vahend on bakterite lemmik.
NB! Ära pese lõikelauda nõudepesumasinas!

Puit on nõudlik materjal ning liigne niiskus, isegi kuivus, võib puitu hakata moonutama, lõikelaud võib minna kaardu või kõveraks, raskemal juhul võivad tekkida praod. Serveerimisaluseid või lõikelaudu pestes tuleb igal juhul pesta mõlemad pooled, et puit saaks mõlemalt poolt ühtlaselt niiskust, selline tegevus aitab vältida kaardu tõmbamist, kuna puit kuivab mõlemalt poolt ühtlaselt.

Tooteid võiks pesta mitmete erinevate looduslikkude vahenditega, parimateks ja igas majapidamises olemasolevateks on sidrun, sool, sooda või nõudepesuvahend, viimane võiks olla ÖKO! Kuna puit on poorne ja alati on väike osa, mille lõikelaud endasse imab, ning hiljem tarbite selle toiduga sisse. Tugevad pesuvahendid on kergesti rasva lahustavad, selliste vahenditega pestes tuleb kergelt maha viimistletud kiht. Seejärel tuleks lõikelauda õlitada tihedamalt, kui kaks korda kuus. Kerget äädikalahust sobib kasutada pärast toore liha või kala töötlemist.

NB! Soovituslik on kasutada erinevat lõikelauda toore liha töötlemiseks.

Puidust tooteid peaks õlitama või pastaga määrima vähemalt kaks korda kuus, olenevalt lõikelaua kasutamise intensiivsusest. Parimaks hooldusvahendiks on mesilasvaha-linaõli pasta või lihsalt linaõli. Linaõli ning mesilasvaha olen kasutatud PUUST toodete viimistlemisel. Enne hooldamist tuleb lõikelaud hoolikalt pesta ja kuivatada. Lõikelaua õlitamiseks ei sobi oliivõli ega rapsiõli, mis kipuvad aja jooksul rääsuma. Kindlasti ära kasuta mineraalõli, mineraalõli on nafta destillatsiooni jääkprodukt, sinna ei sobi isegi toidukõlbulik mineraalõli! Alternatiivina võib kasutada kookosõli.

Puidust lõikelaua hooldamiseks hõõru pehme lapiga mesilasvaha linaõli pasta hoolega hooldatava pinna sisse ning lase seista üks tund, kuni üleöö. Pühi maha üleliigne pasta ning kuivata kergelt, nüüd naudi "uue" lõikelaua kasutamist!

Puit ja terav nuga on suured sõbrad, terava noaga hakkimisel kasutab nuga pinna suhtes vähem hõõrdejõudu, mis omakorda kahjustab puidu pinda märkimisväärselt vähem. See pikendab puidu eluiga, hoiab nooruslikuna ja seda on lihtsam hooldada. Puidust lõikelaud ei nürista nuga nii kergelt, kui teevad seda erinevad sünteetilistest materjalidest lõikelauad.

Antud tooted ei sobi kuivatamiseks pliitide või teiste intensiivsemat soojust edasi andvate seadmete läheduses, kuna liiga kiire kuivatamine võib puitu moonutada ja liiimitud lõikelaudadele võivad tulla sisse praod. Soovituslik on lõikelaudu kuivatada püstises asendis ja eemal soojusallikatest.

Head kokkamist!

Kommentaarid

Email again:

Eelmine

Otsid kingitust?

Järgmine

Kes on PUUST?

Jaga seda artiklit